måndag 26 oktober 2009

Evidens när det passar eller Den Oåtkomlige Moderaten


HÄR ÄR LÄNKEN TILL TV-SOLLENTUNAS REPORTAGE

vad menas
med evidens? Jo, enkelt uttryckt: bevis. I Sollentuna kommun används bereppet som en signal till alla som kommer med nya idéer . De måste bevisa att det som föreslås prövats någon annan stans och givit goda resultat.

Detta kan man ha synpunkter på. Kanske avstannar t.ex. medarbetarnas kreatitet och idéarbete om de vet att det är lönlöst att komma med något nytt som inte med framgång prövats någon annan stans?

evidens i politiken
kan vara svårt. Ibland litar kanske lokala politiker på att väljarna mellan valen är så upptagna av annat, att de inte ägnar sig åt att kolla vad som sker i beslutsapparaten. "Alla" har väl en känsla av att Sollentuna är en välskött och blomstrande kommun? Javisst, och det politiska intresset ÄR också lika lågt i Sollentuna som i andra kommuner i landet. När mantrat evidens sätts ur spel, är det med andra ord ingen som märker det.

lokal-tv evidensen
När politikerna skulle fatta beslut om lokal-tv:s framtid, var det aldrig aktuellt att tala om evidens. Från kommunfullmäktiges talarstol gjorde Sollentunas tyngsta politiker uttalanden som var så långt i från evidens man kan komma: felaktiga påståenden och galenskaper. Men här var evidensen utvisad - här var det politik som gällde och då talar Makten i tungor om det behövs. Grafen högst upp på sidan visar lokal-tvs effektivitet 2003 jämfört med 2009 = evidens.

bort med granskningar ur lokal-tv
Motivet var officiellt kommunens nya "informationsstrategi". Den slår i klartext fast att bara positiva nyheter om politiker och tjänstemän skall spridas till medborgarna. "Kritisk granskning av politiker och tjänstemän ingår ej i uppdraget" formulerade sig kommunledningen.

den oåtkomlige moderaten
Ett annat och troligen avgörande motiv att "ta ett fastare grepp om informationen" var att tvSollentunas granskande blivit för besvärande. En inflytelsrik och snabbklättrande politiker, Thomas Ardenfors (m) blev korrekt granskad i ett tvinslag. Det skedde med anledning av att pingsrörelsens tidning DAGEN publicerat sju granskande artiklar om Ardenfors och hans konkursade jätteprojekt Karisma Center och Dream Center. tvSollentuna erbjöd Thomas Ardenfors utrymme för kommentar. Han avböjde, vilket tv-kanalen publicerade.

Thomas Ardenfors
fick min invitation i början av 2008. Det har funnits flera anledningar att bjuda sollentunamoderaternas informationschef, valledare, politiska sekreterare och vice ordförande i moderatstyrelsen till intervju. Så har också skett. Senast för en månad sedan, då jag började förbereda en serie reportage för att berätta om partiernas valförberedelser. Första mail fick Thomas Ardenfors den 31 augusti. Inget svar. Den 17 september sände jag det på nytt. Samma dag kom svaret: "Jag återkommer till dig med svar inom kort". Idag skriver vi den 26 oktober. Inget svar har kommit.

Jag accepterar självklart om en person inte vill medverka i reportage jag gör. Men, frågan är om inte en politiker och tillika informationsansvarig för moderaterna i Sollentuna borde vara något mera tillgänglig.

Bosse W

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar