fredag 6 november 2009

Ord om demokrati

Välkommen till tvSollentunas blogg. Läs inlägg och kommentarer till händelser - oftast med anknytning till Sollentuna. En web-tvkanal finns också: TV-REPORTAGE HITTAR DU HÄR


==============================================
Torbjörn Rosdahl (m
ordförande i Sollentunas kommunstyrelse skriver i informationstidningen
Sollentunajournalen om demokrati och mediabevakning. Efter åtta, nio år som journalist i kommunen läser jag förstås med intresse det kommunalrådet skriver.

Kommunalrådets ambition
är den bästa. Det jag vill diskutera är om information räcker för att stärka demokratin. Min tro är att för att dialogen med sollentunaborna ska bli fruktbar, ska den ske på medborgarnas initiativ. Det är naturligt att politiker sätter dagordningen för vad som ska diskuteras. Särskilt i ett samhälle där medborgarna inte har tillgång till 'egna' medier. Sollentunainformationen produceras idag i Turebergshuset under informationschefens utgivaransvar.

Torbjörn Rosdahl skriver
att han önskar sig ett par tidningar som "bevakade oss och på så sätt förmedlar hur diskussionerna gått innan beslut fattas". Nu uppfattar kanske inte jag att medias centrala roll i demokratin i första hand är att "förmedla hur diskussionerna gått". Medias uppgift är att ställa folkets frågor och att granska - detta obehagliga ord - politiker och tjänstemän.

Det är positivt att
Torbjörn Rosdahl ser att avsaknad av jounalistiskt fristånde medier innebär ett demokratiskt underskott. Det säger han sig vilja råda bot på genom kommunens hemsida och genom att sända kommunfullmäktige både på Internet och i den analoga lokal-tv kanalen. Problemet med resonemanget är att det Rosdahl ser som lösning istället innebär ännu tydligare kontroll över vilken information som når medborgarna. Så länge demokratin diskuteras lever den.

Bosse W

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar