torsdag 28 maj 2009

Kritiska reportage. FÖR kritiska?

I december 2008 presenterades jag ett diskussionsunderlag med villkoren för fortsatt lokal-tv-samarbete mellan Sollentuna kommun och mitt företag WANNGÅRD AB . Ett av villkoren var att den kritiska granskningen av kommunen inte längre skulle ingå i uppdraget. tvSollentuna (registrerad bifirma i WAB/ hade då sedan 2001 - först på egen budget sedan med ekonomiskt bidrag av kommunen - producerat lokal-tv i Sollentuna för en växande publik. En publikundersökning genomfördes och finns här.

Att villkora journalistisk frihet är inte möjligt i en demokrati. Har inte de folkvalda i Sollentuna detta klart för sig så förligger en angelägen, pedagogisk uppgift. Jag kunde naturligtvis inte gå från att vara fri journalist till att filma det en "redaktion" inom kommunledningen pekade på.

Kommunledningen höll fast vid sin linje vilket ledde till en tids ganska intensiv mediabevakning. Nedan är tidningen Mitt I Sollentunas rubrik med Torbjörn Rosdahls (m och kommunstyrelsens ordförande) uppfattning om vad granskande journalistik är.



Sveriges Radio P1 och programmet MEDIERNA kom till Sollentuna med förvånad mikrofon till Sollentuna och undrade vad som pågick.

Jag går nu igenom alla reportage vi gjort sedan 2001 med fokus på de kritiskt granskande. En granskare som granskar sig själv... Kan det gå? Jag har bestämt mig för att göra det öppet och på ett forum för debatt i angelägna frågor. Om du vill kan du följa den på DinLokalTidning.

Mellan 2001 och 2008 producerade vi ca 1.200 reportage. Här är de som jag anser falla under rubriken kritisk granskning

GRANSKANDE REPORTAGE - DEL 1
02-06-04
”Rosdahls Reträtter” Kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Rosdahl (m) uppmärksammades efter det att han – moderaterna – tvingats backa i tre ärenden

02-11-05 ”Flexibel skolstart i Sollentuna”
Granskning och redovisning av beslutet att satsa på flexibel skolstart och oppositionens kritik

02-11-20 ” Får gymnasieelever tillräcklig kunskap?
Mot bakgrund av en nationell undersökning om gymnasieelevers varierande kunskapsnivå redovisade vi Sollentunagymnasiernas siffror (som stod sig bra i konkurrensen)

02-11-04 ”Demonstration. Sälj inte Sollentunahem”
Hyresgästföreningen och oppositionen arrangerade demonstration framför Turebergshuset.

03-01-24 ”Amerikaskogen naggas i kanten?”
Nu startar bygget av flerbostadshus i kanten på Amerikaskogen. Grannarna kritiserar dålig information och att ett fint skogsområde förstörs.

03-02-07 ” Vågar jag bli gammal i Sollentuna?”
En granskning som ingav ett visst lugn. Äldreomsorgen fungerar i Sollentuna

03-02-21 ” Titta! En Bluesman!”
Om konstverket i Turebergshusets entre – gömt och glömt och skymt.

03-03-03 ”Edsvik Konst och Kultur. Hur står det till?”
Konsthallen på Stallbacken står öde och tom. Vi undersöker idéer och planer – men finner inte så mycket

03-03-07 ”Sollentunahem - politisk såpopera?”
Det blåser kring Sollentunahem. VD-byte stundar. Skifte också på ordförandeposten. Tydlig, ideologisk skiljelinje mellan höger och vänster i kommunfullmäktige

03-03-14 ”Tvingas (m) och (fp) lämna sollentunamakten?”
Dramatiken kring ”regnbågsalliansen” skildras. Intervjuer och politiskt spel.

03-03-21 ”Olika drogbruk på Sollentunas gymnasier”
Årets drogundersökning presenteras och analyseras

03-05-30 ”Nu läggs närpolisen ner!”
Polisen avvecklar närpolisen i Sollentuna

03-06-13 ”Kort lugn i Sollentunahem”
Vi följer de fortsatta turerna kring Sollentunahem. Debatten kring ombildningen m.m.

03-08-15 ”Mahmud Celtiks trassliga ekonomi”
Granskning och intervju med Mahmud (c) som sänkte möjligheterna för regnbågsalliansen att ta över makten i Sollentuna.

03-09-09 ”Grön kil mellan (fp) och (m)”
De båda parhästarna m och fp i ett av de sällsynta ögonblick då partierna utåt visar att de är oense i en fråga. Här gäller det miljön.

03-09-28 ”Anki Elken (c) om sollentunacenterns splittring”
Anki E var drivande i regnbågsalliansen. Hennes partikamrat Mahmud Celtik valde att rösta med m och fp och fällde därmed ragnbågsalliansens möjligheter att ta över makten. Här är Anki Elkens kommentarer

03-11-02 ”Opinionsstorm mot flygbuller över Rotebro”
Flygbullret ökar när tredje landningsbanan på Arlanda tas i bruk. De boende kräver att politikerna agerar. Informationsmöte i Turebergshuset fyller Sollentunasalen

03-11-16 ”Edsvik stängs – igen”
Efter en kraftfull och kostsam satsning på ny ledning och nya idéer på Edsvik Konst och Kultur, beslutar kommunledningen att avveckla verksamheten. Publiken uteblev.

04-03-23 ”Turebergsskolan läggs ner”
Beskedet kom som en blixt från klar himmel. Många föräldrar och till och med en av gruppledarna i kommunfullmäktige – Peter Godlund (mp) fick informationen via tidning och radioprogram. Omfattande protester.

04-05-18 ”Ska kulturen bolagiseras?”
Kommunledningen vill konkurrensutsätta delar av verksamheter under kultur- och fritidsnämnden. Kulturskolan protesterar. Föräldrar och lärare i protestmöte och paneldebatt.


04-06-15 ”Farväl till receptionen (Malmv)”
Sollentunahem rationaliserar. Snart ska den världsberömda Gången stängas och helheten blir delar. Tanken är att detta skall öka säkerheten och trivseln i Servicehuset. Men, de boende saknar redan sin reception. Nu ska den stängas

04-06-22 ”Bygg hyresrätter nu!”
/saknar information, men vill minnas att inslaget handlar om Hyresgäsföreningens och oppositionens kritik av majoritetens nu konkreta planer att ge Sollentunahem klartecken att påbörja ombildning av hyresrätter till bostadsrätter/

04-09-07 ”Kulturskolan. Hur ska det bli?”
Kultur- och fritidsnämnden försöker hitta entreprenör för Kulturskolan. ABF har visat intresse. Men, hur blir det? Och när?

04-11-30 ”Skakigt i AB Sollentuna Hem”
Plötslig ekonomisk kris i Sollentunahem. Nya bokföringsregler innebär att företaget måste tillföras nytt kapital. Oppositionen protesterar och menar att majoriteten bara försöker röja väg för snabbare ombildningsprocess eller kanske försäljning av hela företaget?

04-12-07 ”I Väntan på Stallbacken”
Torra löv virvlar över den ödsliga grusplanen. Ingenting tycks hända. Politiker talar om ”malpåse”. En dyr malpåse. Förvaltningskostnaderna för Stallbacken är långt över miljonen per år. Och ingenting händer.

04-12-21 ”Flexibel skolstart - hur går det?”
Nej, det blev ingen rusning av föräldrar och barn att utnyttja ”flexibel skolstart”. Men de som nappade är nöjda.

05-02-01 ”Demokratidagen - sen då?”
Integrations- och demokratinämnden /IDN/ arrangerar en demokratidag. Reportage och klipp ur föreläsningar. Men, frågan är vad som händer efteråt. Vad omsätter deltagarna i handling av det de fått ta del av en sådan här dag?

05-04-26 ”Affären Sollentunahem (om företagets redovisning)”
Turerna kring Sollentunahems enligt ledning och styrelsemajoritet dåligt uppdaterade bokföring söker fortfarande en lösning.

05-06-21 ”Revisoranmärkning: Barn- och Ungdomsnämnden”
De förtroendevalda revisorerna går hårt fram i kritiken mot Barn- och ungdomsnämndens bristande kontroll och ekonomiska redovisning. Men ansvarsfrihet beviljas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar