fredag 24 april 2009

Programförklaring

SAMHÄLLET ÄR VI TILLSAMMANS
Demokrati är ett styrelseskick som utvecklats genom århundraden
Parlamentarismen är demokratins 'verkstad' där olika ideologier påverkar utvecklingen genom debatt och i kraft av det stöd medborgarna fördelat mellan olika politiska grupperingar.

OFFENTLIGHETSPRINCIPEN garanterar medborgarna insyn i beslutsprocesser och tillgång till politiker och tjänstemäns handlingar. Protokoll, brev, anteckningar. Flertalet politiska sammanträden är öppna för allmänheten.

MAKT KORRUMPERAR. Den som innehar makt länge lever i sina nätverk och risken för korruption ökar. Detta har varit känt i alla tider, varför ett antal konrollerande funktioner definierar demokratin och garanterar dess funktion så långt möjligt.

OPPOSITIONEN ÄR FÖRSTA LINJEN. Oppositionen granskar Makten. Kritiserar och driver egna frågor. Presenterar alternativ. Detta sker i nämnder, styrelser, utskott, kommunstyrelse och kommunfullmäktige.

FÖRTROENDEVALDA REVISORER är andra linjens kontrollanter. Här kontrolleras att skattepengarna används förnuftigt och att verksamheterna når uppsatta mål.

EXTERNA REVISORER är tredje linjen. I huvudsak följer dessa upp att kommunens ekonomi redovisas korrekt och enligt lagar och förordningar.

FJÄRDE OCH SISTA KONTROLLINJEN av Makten är medborgarna själva, med stöd av offentlighetsprincipen och det fria ordet. Eftersom få medborgare har tid skaffa att sig kunskap om hur demokratin och parlamentarismen fungerar i detalj, görs det här arbetet av journalister som levererar fakta, granskningar och berättelser om samhället till medborgarna.

DEMOKRATI INNEBÄR att medborgarna genom allmänna val utser representanter till olika politiska församlingar. En livskraftig och utvecklande demokrati förutsätter välinformerade väljare. Här har media en avgörande uppgift. Det är också i den processen jag har försökt göra insatser i Sollentuna under senare år. Och det är det jag vill fortsätta att göra här.

Markera RSS-funktionen så får du veta när jag lagt ut något nytt. Här kommer både text, bild och video. I enklara form, kanske - men fortsatt på samma grund: DEMOKRATI OCH GEMENSKAP I SOLLENTUNA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar